Bladbede


Engelsk navn:
Chard
Botanisk navn: Beta vulgaris ssp sicla
Familie: Chenopodiaceae

 

 

Beskrivelse
Bladbeder er i familie med til rødbeden. Bladbeden stammer oprindeligt fra strandbeden, Beta vulgaris subsp. maritima, som vokser vildt i Danmark især ved Storebælts kyster. Den grønne bladbede med de forskelligfarvede stilke er en gammel kulturplante, som er kommet til os fra middelhavslandene, hvor den stadig bruges. I Frankrig har den også længe været populær som prydplante, og ses plantet ved siden af bl.a. roser. De tidligste noteringer om bladbeder i Danmark dateres til midten af 1400-tallet, og i 1800-tallet havde bladbeden sin faste plads i enhver kålgård.

 

Indholdsstoffer
Bladbeder har et højt indhold af kostfibre, proteiner, jern og vitamin A- B- og C- vitaminer magnesium, calcium, fosfor, zink, kobber, natrium, kalium.

 

Egenskaber

Højt indhold af A vitamin, som bl.a. styrker slimhinderne

Højt indhold af jern, som er vigtig for dannelsen af de røde blodlegemer

Højt indhold af proteiner og kan derfor være et godt alternativ til kød

Højt indhold af natrium og kalium, som bl.a. regulerer væskebalancen. Kalium regulerer hjertemusklen, sikrer normal nerve- og muskelfunktion.

Studier viser at ekstrakt af bladbeder kan have en effekt på angst og depression, bl.a. pga. de antioxidanter og antidepressive egenskaber.

Studier viser at ekstrakt af bladbede muligvis kan have en beskyttende effekt på nyrerne ved diabetes.

Studier viser at ekstrakt af bladbede kan regenerere betacellerne (insulinproducerende celler), og kan muligvis øge insulinfølsomheden hos diabetikere, virke beskyttende på leveren  samt reducerer oxidativ stress.

 

Kombinationsforslag
Under Profetens tid brugte man bladbede i sammenkogte retter, fx med byg.
Bladene kan bruges ligesom spinat fx stuvet, gratineret eller i en salat. De smager bedst sammen med en lidt syrlig dressing fx med eddike og sennep.

Det er især de yngste og mindste blade, som er gode i salat. Senere på sæsonen, når stilkene bliver kraftigere, kan de koges, gratineres og bruges i supper eller som fyld i tærter.

Monografi er skrevet af Emma Keita

 

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this