Agartræ (Aloe Wood)

 

Engelsk navn: Aloe wood, eagle wood, agar wood, indian aloe tree
Botanisk navn: Aquilaria malaccensis Lamk.
Familie: Thymeleaceae
Droge: Træ

Beskrivelse
Agar/Aloetræ har ikke noget med den kendte plante aloe vera at gøre. Der er her tale om et træ af Aquilaria familien. Træet, som findes i store dele af Sydøstasien, er et af de dyreste naturprodukter, som findes. Det forekommer i flere kvaliteter, og de dyreste kvaliteter er dyrere end guld.

 

Træet, der i den arabiske verden er kendt som “oud”, bruges til røgelse i meget store dele af verden. Duften fremkommer, når træet angribes af en særlig type svamp, som får træet til at forsvare sig, og derved producerer en harpiks, som har den helt særlige og karakteristiske aroma. Duften kan ikke sammenlignes med noget andet. Den er sød, balsamisk, tung og let på en gang, opløftende og næsten berusende i sin skønhed. Den er varmende, hvis man har det køligt, og svalende hvis man har det varmt.

 

Agartræ er også blevet brugt medicinsk, bl.a. i Indien, Japan og Kina til alt fra veer til epilepsi og som febernedsættende middel. I kinesisk medicin er agartræ kendt for sin effekt på luftvejssygdomme og fordøjelsesproblematikker, I dag bruges træet bl.a. til armbånd, halskæder og rosenkranse, og harpiksen anvendes i parfumer, specielt i mange af de velkendte parfumemærker.

 

Indholdsstoffer
Indtil videre er det blevet fundet mere end 150 stoffer i agartræ. Mindst 70 af disse stoffer er terpenoider, herunder sesquiterpener og chromoner. Indholdet af de mange forskellige stoffer er afhængig af træets alder og under hvilke forhold, man har ekstraheret de aktive komponenter.

 

Egenskaber
Svampehæmmende
Antibakteriel
Antiinflammatorisk
Beroligende på nervesystemet . Studier viser at agartræ har antidepressive egenskaber
Vandrivende
Kan anvendes som støtteterapi ved diabetes
Tonic
Beroligende og muskelafslappende
Leverbeskyttende
Carminativ, modvirker ophobet luft i tarmene
God ved luftvejsproblemer. Et studie viser at agartræ frø har en effekt på astma
Fordøjelsesstimulerende
God ved allergi

Monografi er skrevet af Emma Keita

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this